Skoči na glavno vsebino

V Sloveniji že 11 let, od 18. 11. 2011, vsak tretji petek v mesecu novembru obeležujemo Dan slovenske hrane, ki ga šole in vrtci tradicionalno obeležijo s slovenskim zajtrkom. Tradicionalni slovenski zajtrk se je udejanjil z živili na krožniku, in sicer s kruhom, maslom, medom, mlekom in jabolki – vse domačega izvora. Pobudnik projekta Tradicionalni slovenski zajtrk je Čebelarska zveza Slovenije.

Slogan letošnjega Tradicionalnega slovenskega zajtrka, katerega namen je pomagati pri osveščanju in predajanju ključnih sporočil ob dnevu slovenske hrane, se glasi: »Zajtrk z mlekom – super dan!«. Za letošnje leto je medresorska delovna skupina pri Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v ospredje postavila pomen mleka in mlečnih izdelkov, z namenom poudariti to pomembno prehransko dobrino. Mleko je osnovno živilo, zato se moramo zavedati, da imamo v Sloveniji kakovostno mleko. Mleko je tudi zelo bogat vir kalcija v najboljši obliki za presnovo. Absorpcija kalcija je, zaradi prisotnosti vitamina D v mleku bolj učinkovita, kot pri uživanju drugih s kalcijem bogatih živil. Poleg vsega tega pa vsebuje mleko še v maščobi topne vitamine A, D, E in K, betakaroten ter, minerale kot so fosfor, kalij, magnezij, železo, natrij, jod in še nekatere druge bioaktivne snovi.

Naše mleko danes je s kmetije Zavec, med nam je podaril gospod Ivan Recek iz Gornjih Slaveč, maslo je iz Pomurskih mlekarn, jabolka iz sadjarstva Šipoš iz Krašč in domač kruh, gospe Gabrijele Gomboc iz Gerlinec. Vsem iskrena hvala za izdelke. Pomen mleka kot osnovnega živila je na zabaven in igriv način opisan
skozi pesmico Mleko, ki jo je napisal naš slovenski avtor: Andrej Rozman Roza.

MLEKO

Ko iz tetrapaka v lonec priteče, 
mleko zasliši nekoga, ki reče:
“Takole, še malo pa Mihec bo vstal, 
zato kar že zdajle mu skuham kakav.”

Mleko od groze se skoraj sesiri: 
“To ni mogoče! Pri moji veri, 
da ob belino bom in ob okus, 
to, primojduš, je ostuda in gnus!” 

A bolj ko jezi se nad tem, kaj bo z njim, 
močneje od spodaj ga greje vroč plin.
“Jaz da kakav bom?! Nikdar! Nikoli!
Preveč sem ponosno, da to si dovolim!”

In je besno vzkipelo, iz lonca ven vstalo
in belo in čisto se v svet je podalo. 
“Do smrti bom mleko! Nikoli kakav!”
je vpilo še, ko smo ga brisali s tal.

Na OŠ Kuzma je obeležitev Tradicionalnega slovenskega zajtrka potekala v telovadnici, kjer so si vsi učenci ogledali igro o medu in čebelah, ki so jo pripravili učenci dramskega krožka pod mentorstvom učiteljice, Petre Turza Dajč. Učenca 9. razreda, Liana in Tim, pa sta nas seznanila s pomembnimi dejstvi o Tradicionalnem slovenskem zajtrku in prebrala pesem Mleko, avtorja Andreja Rozmana Roze. Nato pa so vsi učenci in otroci iz vrtca zajtrkovali ter nadaljevali s poukom in drugimi dejavnostmi. Kako je zajtrk potekal je razvidno iz priloženih fotografij.

Dober tek in lep dan!

Dostopnost